Katrai nedēļas dienai savu vietu

Nedēļā ir 7 dienas.
Mēs Latvijā nedēļu sākam ar pirmdienu un beidzam ar svētdienu. Šur un tur pasaulē (ASV, Kanādā, Izraēlā un dažās Āfrikas valstīs) nedēļu sāk ar svētdienu un beidz ar sestdienu.
Jāatzīmē, ka starptautisks standarts datuma un laika pierakstam (ISO 8601) nosaka to, ka nedēļa sākas no pirmdienas, bet beidzas ar svētdienu.

Vai nedēļas dienu nosaukumi tiek izmantoti pasaules vietvārdos?

NeoGeo.lv nav ziņu par to, ka Latvijā kāds ģeogrāfisks objekts būtu nosaukts kādas nedēļas dienas vārdā.
Vai neskanētu interesanti – Trešdienas ezers vai Otrdienas purvs?

Taču pasaulē netrūkst daudzu piemēru, kad nedēļas dienas nosaukums ir arī kāda ģeogrāfiska objekta nosaukumus.
Lūk, daži interesanti piemēri katrai nedēļas dienai.

Pirmdiena

• Tadžikistānas galvaspilsēta Dušanbe tulkojumā no persiešu valodas nozīmē pirmdiena. 17. gadsimta beigās pašreizējās Dušanbe vietā atradās kišlaks (ciems), kurā pirmdienās tika rīkots liels tirgus. Tā arī vārds pirmdiena kļuva par kišlaka nosaukumu. Laika gaitā Dušanbe kišlaks pārtapa par Tadžikistānas galvaspilsētu.

Dušanbe tirgus mūsdienās.
Foto: hhttp://www.flickr.com/photos/dcjohn

• Pirmdienas vārdā dažādās valodās pasaulē ir nosaukti gan ezeri, gan kalni, gan ielejas, gan straumes, gan baznīcas, gan apdzīvotas vietas un citi ģeogrāfiski objekti.

• Kā vienu no piemēriem var minēt nelielu Pirmdienas ezeru (angliski: Monday lake) Kanādā Ontario provincē. Pie tam Ontario provincē ir pat divi Pirmdienas ezeri.

Pirmdienas ezers Kanādā

Otrdiena

• Otrdienas vārdā dažādās valodās pasaulē ir nosaukti gan ezeri, gan dīķi, gan salas, gan straumes, gan raktuves, gan apdzīvotas vietas un citi ģeogrāfiskie objekti. Taču otrdienas vārds kā ģeogrāfiskais nosaukums nav ieguvis tik lielu izplatību kā citi nedēļas dienu nosaukumi.

• Kā vienu no piemēriem var minēt nelielu Martes ciemu (martes: spāniski ir otrdiena) Spānijā Aragonas autonomajā apgabalā. Arī aragoniešu valodā otrdiena ir martes.

Trešdiena

• Trešdienas nosaukums arī nav izpelnījies ievērojamu popularitāti pasaules ģeogrāfiskajos nosaukumos, tomēr trešdienas vārdā pasaulē ir nosauktas gan salas, gan zemesragi, gan kalni, gan līči, gan citi ģeogrāfiski objekti.

• Kā vienu no piemēriem var minēt Trešdienas salu (angliski: Wednesday island) Austrālijas ziemeļos Torresa šaurumā. Turpat blakus atrodas arī nedaudz mazāka Ceturtdienas sala (angliski: Thursday island). Trešdienas sala ir neapdzīvota, bet Ceturtdienas salā atrodas pat neliels ciems.

Trešdienas salas pludmale.
http://www.flickr.com/photos/ailanpair/475537266

Ceturtdiena

• Ceturtdienas nosaukums ir salīdzinoši iecienīts pasaules ģeogrāfiskajos nosaukumos. Daudzās vietās pasaulē salas, līči, strauti, zemesragi, apdzīvotās vietas, klintis un citi ģeogrāfiskie objekti lepojas ar ceturtdienas nosaukumu.

• Kā vienu no piemēriem var minēt Jeudi ciemu (jeudi: franciski ir ceturtdiena) Haiti Republikā. Jāpiebilst, ka Haiti ir divas oficiālās valodas – franču valoda un Haiti kreolu valoda.

Piektdiena

• Piektdienas nosaukums ir ļoti populārs pasaules ģeogrāfiskajos nosaukumos. Daudzi kalni, ielejas, rifi, apdzīvotas vietas, dambji un citi ģeogrāfiskie objekti ir nosaukti piektdienas vārdā.

• Kā vienu no piemēriem var minēt Piektdienas ielu (Friday street) Londonā.

Piektdienas ielas plāksne Londonā.
Foto: http://www.flickr.com/photos/weekit/4887341100/

Sestdiena

• Sestdienas nosaukums arī izpelnījies godu būt daudzu ezeru, kalnu, salu, strautu, baznīcu un citu ģeogrāfisko objektu nosaukumos.

• Kā vienu no piemēriem var minēt Sestdienas līci (Saturday cove) ASV Menas štatā.

Svētdiena

• Svētdiena ir vispopulārākais nedēļas dienas nosaukums visas pasaules ģeogrāfiskajos objektos. Daudzās pasaules valodās un visos kontinentos ir godināta svētdiena, to pieminot dažāda veida ģeogrāfiskajos nosaukumos.

• Kā piemēru var minēt Dimanche upi (dimanche: franciski ir svētdiena) Indijas okeāna valstī Maurīcijā. Tā arī no gadsimtiem senās franču koloniālās pagātnes ir saglabājies šis Svētdienas upes nosaukums.

Var dažādi vērtēt nedēļas dienu nosaukumu izmantošanu ģeogrāfiskajos nosaukumos. Vieni teiks, ka tas ir interesanti un savdabīgi, bet citi teiks, ka tā ir izdomas nabadzība, jo katrai vietai ir kāds senāks vietējo tautu nosaukums, kurš bieži tika aizstāts ar kolonistu brīvi izdomātu vārdu.
Pasaule tik tiešām ir raiba!

Ziņas izveidotas 434

2 komentāri par “Katrai nedēļas dienai savu vietu

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ierakstiet savu meklējamo atslēgvārdu vai frāzi un nospiediet taustiņu Enter, lai meklētu. Nospiediet taustiņu Esc, lai meklēšanu atceltu.

Atpakaļ uz augšu