Kur ir Zemgales centrs?

Zemgale NeoGeo.lv
Latvijas Satversmes 3. pantā ir noteikts, ka „valsts teritoriju starptautiskos līgumos noteiktās robežās sastāda Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale”.
20. un 21. gadsimtā vairakkārt tika veidotas Latvijas administratīvās robežas, kuras diemžēl nesakrīt ar kādreizējām kultūrvēsturisko novadu robežām.
NeoGeo savos aprēķinos izmanto 1939. gadā esošo kultūrvēsturisko novadu robežas, kas vistuvāk atbilst novadu iedzīvotāju vēstures, kultūras un tradīciju atspoguļojumam.

Zemgale ir kultūrvēsturisks novads Latvijas centrālajā un dienvidu daļā, kura teritorija ietver bijušo Dobeles, Jelgavas, Bauskas, Tukuma (bez Lapmežciema, Zentenes, Cēres un Kandavas pagastiem), Saldus (tikai Vadakstes, Jaunauces un Rubas pagasti), Rīgas (tikai nelielas daļas no Olaines un Ķekavas pagastiem), Aizkraukles (Daugavas kreisais krasts), Jēkabpils (Daugavas kreisais krasts), Daugavpils (Daugavas kreisais krasts) un Krāslavas (tikai Kaplavas pagasts) rajonu teritorijas.
Zemgales kultūrvēsturiskajā novadā ietilpst arī Sēlijas kultūrvēsturiskais apgabals.
Zemgales kultūrvēsturiskā novada platība ir ~17% no Latvijas teritorijas un tajā dzīvo ap 17% no visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Kultūrvēsturiskie novadi pēc platības (%)Kultūrvēsturiskie novadi pēc iedz. skaita (%)

Kur atrodas Zemgales ģeogrāfiskais centrs?
Neminēsim, bet aprēķināsim un noskaidrosim!

Zemgales galējais ziemeļu (Z) punkts.

Tas sakrīt ar Kurzemes galējo austrumu punktu. Tas atrodas Rīgas jūras līča pludmalē ~1,9 km uz dienvidaustrumiem no Mērsraga ciema. Tas ir robežpunkts starp bijušo Talsu un Tukuma rajonu. Tagad tas atdala Engures novada Engures pagastu no Rojas novada Mērsraga pagasta.

Zemgales galējā Z punkta ģeogrāfiskās koordinātas:
Ģeogrāfiskais platums – 57° 18’ 58,5”
Ģeogrāfiskais garums – 23° 08’ 32,6”

Zemgales galējais dienvidu (D) punkts.

Tas sakrīt ar Latvijas galējo dienvidu punktu. Tas ir Latvijas Republikas – Lietuvas Republikas robežpunkts Daugavpils novada Demenes pagastā, kas atrodas mežā ~2,2 km uz rietumiem no triju valstu (Lietuvas, Latvijas, Baltkrievijas) kopējā robežpunkta.

Zemgales galējā D punkta ģeogrāfiskās koordinātas:
Ģeogrāfiskais platums – 55° 40’ 28,9”
Ģeogrāfiskais garums – 26° 35’ 51,0”

Zemgales galējais rietumu (R) punkts.

Tas ir robežpunkts starp bijušo Kuldīgas un Tukuma rajonu. Tagad tas atdala Kuldīgas novada Kabiles pagastu no Kandavas novada Matkules pagasta. Tas atrodas mežā grāvja vidū un tuvākā viensēta Kandavas novada Matkules pagastā ir „Ķērķēni”, kas atrodas ~850 m attālumā uz ziemeļaustrumiem no galējā rietumu punkta.

Zemgales galējā R punkta ģeogrāfiskās koordinātas:
Ģeogrāfiskais platums – 56° 55’ 54,7”
Ģeogrāfiskais garums – 22° 26’ 33,8”

Zemgales galējais austrumu (A) punkts.

Tas atrodas uz Latvijas Republikas – Baltkrievijas Republikas robežas – Daugavas vidū. Vienlaicīgi tas ir arī robežpunkts starp Krāslavas novada Kaplavas un Piedrujas pagastiem. Šajā punktā Daugava virzienā uz savu augšteci ~17 km kļūst par Latvijas Republikas – Baltkrievijas Republikas robežupi. Tuvākā viensēta Kaplavas pagastā – „Robeždaugava”, kas atrodas ~550 m uz ziemeļrietumiem no galējā austrumu punkta.

Zemgales galējā A punkta ģeogrāfiskās koordinātas:
Ģeogrāfiskais platums – 55° 48’ 52,7”
Ģeogrāfiskais garums – 27° 22’ 01,2”

Tālāk rēķinam:
1) viduspunktu starp galējiem Zemgales Z un D punktiem (ģeogrāfiskā platuma viduspunkts);
2) viduspunktu starp galējiem Zemgales R un A punktiem (ģeogrāfiskā garuma viduspunkts)

Pirms veikt Zemgales ģeogrāfiskā centra aprēķinu NeoGeo bija pamatotas bažas par to, ka aprēķinātais centrs var izrādīties ārpus pašas Zemgales un arī Latvijas teritorijas. Uz šādām bažām vedināja Zemgales teritorijas izstieptā konfigurācija.
Bet par laimi šaubas neapstiprinājās!

Zemgales ģeogrāfiskais centrs atrodas Zemgalē!

Zemgales ģeogrāfiskā centra koordinātas:
Ģeogrāfiskais platums – 56° 29’ 43,7”
Ģeogrāfiskais garums – 24° 54’ 17,5”

Kur atrodas šis aprēķinātais Zemgales ģeogrāfiskais centrs?

Tas atrodas Vecumnieku novada Kurmenes pagastā!

Zemgales ģeogrāfiskais centrs atrodas mežā netālu no viensētas „Jurišāres 2”. Šī viensēta atrodas ~250 m uz austrumiem no Zemgales ģeogrāfiskā centra. Braucot pa autoceļu Lietuvas virzienā valsts robežu sasniegsim jau apmēram pēc 6 km.

Aprēķināsim arī Zemgales smaguma centru!

Smaguma centru Zemgalei aprēķināsim ar vienu no vienkāršākajām metodēm, t.i., izgriežot Zemgales teritoriju no bieza papīra un atbalstot šo figūru uz smailas virsmas (adata, zīmuļa gals), lai tā būtu līdzsvarā. Protams, ar šo līdzsvara metodi aprēķinātais smaguma centrs nevar pretendēt uz augstu precizitāti, bet jo precīzāk izgriezta papīrā Zemgales teritorija un vairāk laika veltīts līdzsvarošanai, jo augstāka precizitāte.

NeoGeo veiktais aprēķins liecina, ka Zemgales smaguma centrs atrodas Bauskas novada Vecsaules pagastā.
Zemgales smaguma centrs atrodas blakus viensētai „Skujas” (~160 m uz dienvidaustrumiem no tās). Ozolaines ciems atrodas ~2,8 km attālumā uz dienvidrietumiem no Zemgales smaguma centra.

Zemgales smaguma centra koordinātas:
Ģeogrāfiskais platums – 56° 26’ 19,1”
Ģeogrāfiskais garums – 24° 30’ 57,8”


Zemgales ģeogrāfiskais centrs
atrodas ~26 km attālumā uz ziemeļaustrumiem no Zemgales smaguma centra.
Zemgalē mēs nevaram izcelt kādu no novadiem, kurā vienlaicīgi atrastos gan ģeogrāfiskais, gan smaguma centrs. Šie centri atrodas dažādos novados.
NeoGeo gaidīs jūsu fotogrāfijas, kurās būs nofotografēti Zemgales galējie punkti un centri!

Zemgales galējo punktu un centru izvietojumu karte.

Ziņas izveidotas 434

8 komentāri par “Kur ir Zemgales centrs?

  1. Atbilde seskam.
    Līdzīgu jautājumu Jūsējam varētu uzdot jebkuram, kas vēlas paskatīties uz mūsu pasauli no nedaudz savādāka skatu punkta nekā ierasts.
    Arī pasaules okeāna vidējais līmenis daudz ko izsaka!

  2. manuprāt, tā ir vienkārši skatīšanās skatīšanās pēc, ja būtu kāds komentārs par to, ko kādas vietas atrašanās “centrā” ir izmainījusi tās attīstībā, būtu cita lieta.

  3. Nekā jauna diemžēl nav….
    Jauna un patiesa būu atziņa, ka viss, kas ir uz Austrumiem no tā saucamā Zemgales cenra ir Sēlija. ..Sēlijai un Zemgaei kopīga bija tikai esība hercogstē, kas nesa Kurzemas vārdu.

  4. Vēlētos sākt ar jautājumu; kur sākas un beidzas Zemgale? Kā Kandava un Tukums ir tikušas Zemgales pilsētu godā? Kāpēc Ziemeļkursas augstiene tagad atrodas Zemgalē? Varbūt tā tagad saucas Rietumzemgales augstiene?:) Kurš prātvēders Latviju tā pārdalījis un ar kādu nolūku tas darīts?

  5. Atbilde Andrim.
    Zemgales kultūrvēsturiskās robežas ir noteiktas pamatojoties uz vēsturnieku, arheologu un valodnieku pētījumiem par zemgaļu apdzīvotās teritorijas izplatību sendienās.
    Ziemeļkursas augstines lielākā daļa atrodas Kurzemē, daļēji iestiepjas arī Zemgalē.

  6. Tiem diagrammu apļiem vajadzētu būt BEZ Rīgas pie Vidzemes. Krāsu proporcija būtiski mainītos.
    Diemžēl SĒLIJA atsevišķi nebūtu ilgtspējīgs veidojums, tomēr mums nav liegts ikdienā un ik-vietā lietot tās nosaukumu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ierakstiet savu meklējamo atslēgvārdu vai frāzi un nospiediet taustiņu Enter, lai meklētu. Nospiediet taustiņu Esc, lai meklēšanu atceltu.

Atpakaļ uz augšu