Tauriņi kā kartes

Dažādi apvidus objekti (upes, ceļi, mājas, ezeri, pļavas u.c.) kartēs tiek attēloti ar pieņemtiem simboliem – kartogrāfiskajiem apzīmējumiem. Kartogrāfiskie apzīmējumi ir karšu valoda, kas mums pastāsta par tajās attēloto informāciju.

Kartogrāfiskos apzīmējumus veido tā, lai to izskats un arī krāsa, kartes lietotājam labāk ļautu saprast kartē attēloto informāciju. Tā piemēram, reljefam ir izvēlēta raksturojošā brūnā krāsa, hidrogrāfijai (ūdeņiem un to elementiem) – zilā, augu valstij – zaļā, apbūvei – melnā u.c.
Lai atvieglotu karšu lasīšanu daudzi kartogrāfiskie apzīmējumi tiek izveidoti atbilstoši attiecīgo apvidus objektu izskatam no augšas vai sāniem (piemēram, dūmeņi, torņi, atsevišķi koki u.c.).

Foto: http://www.mappery.com

Visus kartogrāfiskos apzīmējumus var iedalīt trīs pamatgrupās:
• Līnijveida;
• Laukumveida;
• punktveida (ārpusmēroga).

Līnijveida kartogrāfiskie apzīmējumi tiek izmantoti, lai attēlotu līnijveida apvidus objektus, kuru garumu var attēlot kartes mērogā (piemēram, ceļi, dzelzceļi, elektrolīnijas, naftas vadi u.c.). Šo objektu precīzo izvietojumu uz kartes nosaka apzīmējuma ass līnija.
Laukumveida kartogrāfiskos apzīmējumus izmanto, lai aizpildītu laukuma veida apvidus objektus, kas ir attēlojami kartes mērogā (piemēram, mežs, krūmājs, kapi, parks u.c.).

Atsevišķi apvidus objekti kartēs var tikt attēloti ar ārpusmēroga apzīmējumiem. Ārpusmēroga apzīmējumus izmanto šādos gadījumos:

1) objekta izmēri kartes mērogā ir mazāki par tā atbilstošu saskatīšanu kartē (piemēram, atsevišķi koki un krūmu puduri, nelielas ēkas un būves, nelielas reljefa formas u.c.);

2) izceļot ievērojamus apvidus objektus, raksturīgākās reljefa formas, detaļas un punktus, kuri var būt noderīgi orientējoties apvidu (piemēram, objekti, kas redzami no tālienes – augsceltnes, torņi, dūmeņi, radio, televīzijas un mobilo sakaru torņi, baznīcu torņi u.c., raksturīgas reljefa formas – klintis, paugurus, bedres u.c.);

3) izceļot svarīgus sabiedriskos un saimnieciskos objektus (piemēram, slimnīcas, skolas, bākas u.c.).

Tādi lūk ir apzīmējumi kartēs.

Taču šoreiz NeoGeo.lv raksts ir par to, ka kaut ko līdzīgu kartēm var saskatīt daudzviet dabā. Nu piemēram, tauriņu spārnu rakstos!

Izbaudīsim to!


Ja tauriņi uz saviem spārniem var zīmēt kartes, tad kāpēc nevarētu strādāt tamborēts kompass?

Tamborēts kompass. Foto: https://www.flickr.com/photos/theselovinghands/
Ziņas izveidotas 434

3 komentāri par “Tauriņi kā kartes

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ierakstiet savu meklējamo atslēgvārdu vai frāzi un nospiediet taustiņu Enter, lai meklētu. Nospiediet taustiņu Esc, lai meklēšanu atceltu.

Atpakaļ uz augšu