Reljefa profila zīmētājs

Neogeo.lv Reljefa profila zīmētājs
Viens no NeoGeo uzdevumiem ir sniegt visiem mūsu lapas apmeklētājiem ērtus rīkus, kas atvieglotu jūsu dzīvi saskarsmē ar kartēm, veicot dažāda veida aprēķinus, izmantojot koordinātas, plānojot ceļojumus u.c.

Kā jau droši vien esat ievērojuši, tad lietošanai jau ir pieejams koordināšu nolasīšanas rīks, kura funkcionalitāte gan vēl tiks pakāpeniski uzlabota. Ir vairākas idejas, kā to vēl varētu papildināt.

Vienu no rīkiem, ko pagaidām piedāvājam atsevišķi rakstu sadaļā, ir maršrutēšana ar reljefa profila izveidi.

Ko tas nozīmē?
Ievadot iecerētā ceļa sākuma un beigu punktu (var arī vairākus), jūs iegūsiet informāciju, kāds būs ceļa kāpums vai kritums, konkrētajā maršrutā.
Vienkāršāk – vai, jums nokļūstot no punkta A uz punktu B, vairāk būs jākāpj kalnā vai lejā.

Iestājoties pavasarim, jūs sāksiet plānot dažādas aktīvas atpūtas iespējas, tāpēc iespējams šis rīks jums lieti noderēs, gan ceļojot kājām, gan ceļojot ar velosipēdu.

Reljefa profila zīmētājs ir interesants rīks, kā iepazīt Zemes reljefu jebkurā vietā uz zemeslodes. To var izmantot kaut vai kā rotaļlietu.

Kad jūs iepazīsieties ar Reljefa profila zīmētāja lietošanas pamācību, rotaļas pēc pamēģiniet sekojošo:
• uzzīmēt pa taisno līniju augstuma profilu starp Ventspili un Rūjienu. Kur uz šīs līnijas Rīgas jūras līcī ir dziļākā vieta?
• uzzīmēt pa taisno līniju augstuma profilu no Indijas uz Mongoliju. Kādus milzīgus kalnus jūs ieraudzīsiet?
• uzzīmēt pa taisno līniju augstuma profilu no Spānijas uz Brazīliju. Kādas izskatās Atlantijas okeāna dzelmes?

Kā lietot Reljefa profila zīmētāju?
• Atlikt punktus var, ieklikšķinot kartē (līdz 10 punktiem vienā maršrutā).
• Lai noņemtu punktus, spiediet „Dzēst punktus” pogu!
• Var ar tekstu ierakstīt punkta adresi, piemēram, Brīvības 12, Rīga un tad, nospiest Enter taustiņu.

Pārvietošanās veidi.
Tiek piedāvāti 4 maršrutēšanas veidi:
• Taisni – tiek novilkta taisna līnija starp punktiem;
• Ar auto – tiek veikta maršrutēšana pa auto ceļiem starp attiecīgajiem punktiem;
• Ar kājām – tiek veikta maršrutēšana pa ceļiem starp attiecīgajiem punktiem;
• Ar velosipēdu – tā kā veloceliņu Latvijā maz, tad šīs maršrutēšanas vietā nāksies izmantot abus iepriekšējos variantus.

Reljefa profils.
• Ievadot sev vēlamos maršruta sākuma un beigu punktus, kartes lejasdaļā izveidojas reljefa augstuma profils ar dotajā maršrutā esošajiem kāpumiem vai kritumiem.
• Braucot ar kursoru pa to, maršrutā ar zaļu marķieri iezīmēsies atrašanās vieta kartē.
• Ar klikšķi uz reljefa profila diagrammas iegūsiet konkrēto reljefa augstumu šajā vietā.

Atliek tikai mēģināt!

Ziņas izveidotas 434

26 komentāri par “Reljefa profila zīmētājs

  1. Skaisti! Paldies! Vēl derētu arī pievienot iespēju “ar laivu”, bet to laikam nenodrošina G-maps. Pirmais, ko es mēģināju izdarīt – apskatīties Amatas kritumu, jo svētdien ir plānots pa to paairēt. Ar 10 punktiem “pa taisno” bija drusku par maz 🙂

  2. Jauki, bet cik patiesi? Gaiziņkalns man augstāks par kādiem 280 m nesanāca. Kāpēc? Gaiziņkalnu ievadīju pēc nosaukuma.

  3. Atbilde Jurim.
    Ievadot adresi Gaiziņkalns, Jūs iegūstat punktu, kas ir nevis augstākā kalna virsotne, bet gan punktu, kam pēc Adrešu reģistra ir piešķirts nosaukums “Gaiziņkalns”. Šie punkti nesakrīt.
    Ja Jūs vēlaties ieraudzīt Gaiziņkalna virsotni Profila reljefa zīmētājā, tad kartē novelciet līniju “Taisni” pāri kalna virsotnei. Iegūtais rezultāts būs tuvu 311 m.

  4. Skaties tekstā augstāk, – Kā lietot Reljefa profila zīmētāju?

    • Atlikt punktus var, ieklikšķinot kartē (līdz 10 punktiem vienā maršrutā).
    • Lai noņemtu punktus, spiediet „Dzēst punktus” pogu!
    • Var ar tekstu ierakstīt punkta adresi, piemēram, Brīvības 12, Rīga un tad, nospiest Enter taustiņu.

  5. Man ir jautājums. Vai Latvijā pastāv iespēja noteikt konkrētas adreses applūšanas statistiku. Piemēram, pie kāda ūdens līmeņa upē/ezerā applūdīs konkrētais zemes gabals? Meteo dienests apgalvo, ka viņiem ir tikai ūdens līmeņi un nav datu par reljefa augstuma atzīmēm. Paldies!

  6. Atbilde Jānim S.
    Uz Jūsu jautājumu nav tik vienkārši atbildēt, jo applūšanas gadījumā nav tik svarīga vietas (adreses) absolūtā reljefa atzīme.
    Tā piemēram, Alauksta ezers atrodas 202 m virs jūras līmeņa, bet māja, kas atrodas ezera krastā un ir 203 m virs jūras līmeņa applūdīs, ja ūdens Alauksta ezerā celsies par 1 m.
    Applūšanas iespēja ir atkarīga no daudziem faktoriem: reljefa augstuma, formas un slīpuma, ūdenstilpes vai ūdensteces raksturlielumiem, gadalaika apstākļiem, vēja virziena un stipruma….
    Katru applūšanas gadījumu jāskata individuāli. Vispārējas formulas nav.

    Bet ja tomēr gribat uzzināt kādas konkrētas vietas aptuvenu augstumu virs jūras līmeņa, tad varat izmatot vēl nepublicētu neogeo.lv servisu reljefa augstuma noteikšanai (klikšķiniet uz kartes). Šis rīks derīgs visai pasaulei.

  7. lasu jau n-to rakstu pēc kārtas, beidzot kaut kas lasāms! nereāli interesanti! varbūt pietrūkst, ka ne visi raksti tiek paturpināti.. pasekots tēmas attīstībai.

    bet nu pofig, paldies par darbu, un – es ātri lasu, drīz beigsies!

    tas bija mājiens 🙂

  8. Atbilde a.vanagam.
    Reljefa profila zīmētājs darbojas uz Google kartes, kurā, diemžēl, nav attēloti daudzi nelielie ceļi.
    Tāpēc pārvietošanās veidā “ar kājām” programma izvējas esošos tuvākos autoceļus, kas ne vienmēr ir tas īsākais ceļš no punkta A uz punktu B.
    Tā kā ar kājām ceļu iespējams veikt pa dažādiem īsākiem maršrutiem, tad, iespējams, Jums labāk izmantot iestatījumu “taisni” un pašam ar punktiem (ne vairāk kā 10) iezīmēt savu maršrutu.

  9. Google maps ir kļūda ar augstumiem, man zināmā maršrutā uzrādās vien mistisks kalns ar 20m relatīvo augstumu, kaut gan dabā tur ir neliela ieplaka nevis kalns. Koodrinātes: WGS84 Lat/Lon (dms):
    57 20 3.498 24 43 26.2524

  10. Piedodiet, atvainojiet, bet pirmajā vietā, kur es pārbaudīju profilu (speciāli tur, jo zināju reljefa formu un slīpumu) man dati uzrāda aplamību. Parāda kāpumu tur, kur kāpuma nemaz nav. Nu nevar tā būt, ka Rīgā, Stradiņu Slimnīca ir augstākais punkts ar 18m .v.j.l. Tāpat Rīga, Mārupes iela…

  11. Atbilde Ģirtam.
    Jūs domājiet, ka Stradiņa slimnīca ir uzbūvēta bedrē?
    Vai Jūs domājiet, ka reljefa slīpumu var noteikt ar acumēru?

  12. Ļoti labi, ka ir šāda iespēja! Paldies ! Mani interesēja teritorijas aiz Urāliem. Attālumus starp punktiem mērāms simtos kilometru. Tik komiska tad izskatās kritika par neprecīziem metriem kaimiņa sētā… un vēl nivelēšanas pieminēšana … Protams, katram savas vajadzības… Kritika pati par sevi jau apsveicama lieta, vienmēr var kautko uzlabot… Gailvenais, lai sīkumos nepazūd svarīgākais . Vēlreiz PALDIES ! Noteikti atgriezīšos šeit vēl paceļot !

  13. Paldies, tieši tas, ko meklēju!

    Pilnai laimei vēl tikai pietūkst summārie augstuma metri izvēlētajā maršrutā 🙂

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ierakstiet savu meklējamo atslēgvārdu vai frāzi un nospiediet taustiņu Enter, lai meklētu. Nospiediet taustiņu Esc, lai meklēšanu atceltu.

Atpakaļ uz augšu