Latvijas ciemi, kuri svin savas vārdadienas. 1.daļa. Sieviešu vārdadienas.

Valsts zemes dienesta Valsts adrešu reģistra statistika uzrāda, ka 2015. gada 31. janvārī Latvijā bija 6659 ciemi. Gada laikā Latvijā kļuvis par 118 ciemiem mazāk un visvairāk ciemu ir likvidēts Kurzemes un Zemgales reģionos.
Ciemu skaita samazināšanās ir saistīta gan ar iedzīvotāju skaita samazināšanos laukos, gan ar pašvaldību lēmumiem, nosakot ciemu statusu apdzīvotām vietām. Latvijā pašvaldības dažādi izprot jēdzienu “ciems”, tādējādi ciema statuss tiek piešķirts vai atcelts gan apdzīvotām vietām, ko veido simtiem dzīvojamo ēku, gan tādām, kas sastāv tikai no dažām viensētām.

Uzziņai:


2015. gada 31. janvārī Latvijā ir:
• 76 pilsētas,
• 110 novadi,
• 497 pagasti,
• 6659 ciemi,
• 17 139 ielas.

Šoreiz NeoGeo.lv ir izpētījis un iepazīstinās savus lasītājus ar ciemiem, kuru iedzīvotāji var svinēt savu ciemu nosaukumu vārdadienas. Tas ir iespējams tāpēc, ka ciemu nosaukumi ir personvārdi, kuri ir atrodami mūsu kalendāros. Šajā rakstā aplūkosim ciemus, kuru nosaukumi ir sieviešu personvārdi vai to locījumi.

2015. gada 31. janvārī Latvijā bija 22 ciemi, kuru nosaukumos ir dažādi sieviešu personvārdi. Šo ciemu izvietojumu varat aplūkot kartē, vienlaikus uzzinot arī:
• ciema novadu un pagastu;
• ciema vārdadienas datumu;
• sieviešu skaitu Latvijā ar šo vārdu (Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes 29.10.2014. dati);
• iedzīvotāju skaitu ciemā (Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras Vietvārdu datubāzes dati).

Latvijas ciemi ar sieviešu vārdiem


Ances ciems. Foto: http://static.panoramio.com/photos/large/64919715.jpg
Indras ciems. Foto: http://www.panoramio.com/photo/40692304
Silvas ciems. Foto: http://www.panoramio.com/photo/3889364

Secinājumi:


  • Daļa ciemu nosaukumu radusies, ne jau pateicoties kādam sievietes vārdam, bet , piemēram, putnam (kaija), dabas parādībai (banga) utt. Arī sieviešu personvārdi dažkārt tiek veidoti no šiem pašiem vārdiem.
  • Latgale un Vidzeme ir absolūtie līderi ciemu nosaukumu veidošanā ar sieviešu personvārdiem.
  • Vislielākais ciems Latvijā ar sieviešu personvārdu nosaukumā ir Indra ar 860 iedzīvotājiem (2008), bet mazākais – Gundegas – 5 (2007).
  • Vai Kurzeme un Zemgale izcelsies ar vīriešu personvārdiem ciemiem? To uzzināsiet kādā no nākošajiem rakstiem.
Ziņas izveidotas 434

4 komentāri par “Latvijas ciemi, kuri svin savas vārdadienas. 1.daļa. Sieviešu vārdadienas.

  1. Interesanti būtu zināt arī, kāpēc Latvijā tik bieži viensētas, retāk arī nelieli ciemi ir daudzskaitlī un/vai deminutīvā. Šajā laukā manas zināšanas gan ir nožēlojami smieklīgas, ja tādas vispār ir, bet citās valstīs, manuprāt, tā nav.

  2. Vai tas nevarētu būt saistīts ar uzvārdiem? Nu, tie Lejaskalni; Augšpurvu Mārtiņš; Mazstrautiņu saime.
    Deminutīvs jau vispār latviešu valodā ļoti iemīļots, kaut vai dainas palasot var redzēt. Bet ģeogrāfiski jau arī daudz mums maziņu, mīļu vietiņu un lietiņu – nav kalni, bet kalniņi, maz upes, daudz upīšu utt. 🙂

  3. Domāju, ka Žannai varētu būt taisnība itin visā, kas attiecas uz deminutīviem un daudzskaitļiem. Mana tēva mājas ir Jaunarāji, bet uzvārdā pirmā daļa iztrūkst.

  4. Šaubos vai vispār kāds ciema nosaukums ir radies pateicoties personvārdam. Pilnīgi ačgārns uzstādījums, lai nu kāds nepārprot!
    Un AUCE – laikam pilsēta…?

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ierakstiet savu meklējamo atslēgvārdu vai frāzi un nospiediet taustiņu Enter, lai meklētu. Nospiediet taustiņu Esc, lai meklēšanu atceltu.

Atpakaļ uz augšu