Neticamie notikumi ar planētu Zeme

Avots: www.flickr.com loswl’s photostream

Zeme ir piektā lielākā planēta Saules sistēmā, un tā radusies pirms apmēram 4,54 miljardiem gadu. Miljardu gadu laikā Zeme ir ieguvusi tos orbitālos un fiziskos raksturlielumus, kurus mēs pazīstam šodien:
• masa – 5,9742×10²⁴ kg;
• blīvums – 5 515,3 kg/m³ (visblīvākā planēta Saules sistēmā);
• apriņķošanas periods ap Sauli – 365,25 dienās;
• vidējais orbitālais ātrums – 107 218 km/h;
• ass slīpums attiecībā pret rotācijas plakni – 23°26’;
• polārais rādiuss – 6 356,75 km;
• ekvatoriālais rādiuss – 6 378,15 km;
• virsmas laukums – 510 072 000 km²;
• rotācijas ātrums ap asi – 1 674 km/h;
• apgriešanās ap savu asi – 23 stundās 56 minūtēs un 4,091 sekundēs;
• pavadonis – 1 (Mēness).

Šo Zemes raksturlielumu būtiskas izmaiņas nevar notikt strauji, jo to rašanās cēloņi un sekas ir ilgstošas miljardu gadu kosmosa iedarbības rezultāts. Tomēr nelielas izmaiņas notiek regulāri.
Tā piemēram, ik gadu Zemes griešanās ātrums orbitālās kustības rezultātā palēninās par 17 mikrosekundēm. Tas nozīmē, ka devona periodā (359 – 416 miljonu gadu atpakaļ), šī iemesla dēļ uz Zemes gadā bija ap 400 dienu un katra diena ilga ap 22 stundām.

Pirmais neticamais stāsts par Zemi.

Kas notiks, ja Zemes rotācija pilnībā apstāsies?

Tas ir neticams un ne tik drīzs notikums. Modelējot Zemes orbitālos un fiziskos parametrus, ir izveidota pasaules karte šādam notikumam.

Avots: www.esri.com

Zemes rotācijas centrbēdzes spēkam izzūdot un pastāvot Zemes saplacinājumam polos, pasaules okeānu ūdeņi pārvietotos uz planētas poliem.
• Izveidotos divi milzīgi okeāni, katrs savā Zemes polā.
• Zem ūdens pazudīs gandrīz visa Eiropa, liela daļa Āzijas un Ziemeļamerikas.
• Ap ekvatoru izveidotos viens vienīgs Zemes megakontinents.
• Šajā milzu kontinentā būtu dažas salīdzinoši nelielas jūras.
• Lielas platības jaunā kontinenta klātu bijušo Atlantijas, Klusā un Indijas okeānu dibenu zemes, kas sākotnēji būtu tuksnešainas.

Otrs neticamais stāsts par Zemi.

Kas notiktu, ja Zemes ass būtiski mainītu savu slīpumu?

Zemes ass slīpums (23°26’) nav konstants lielums. Tai piemīt lēna virziena maiņa (precesija), kuras periods ir ap 25 800 gadi, kā arī notiek neregulāras ass kustības (nutācija), kurām ir vairāki periodi, galvenais no tiem – 18,6 gadi. Šīs Zemes ass kustības rada Saules un Mēness pievilkšanas spēka mijiedarbība ar Zemes nedaudz saplacināto formu. Tāpat nedaudz svārstās arī Zemes rotācijas ātrums.

Pateicoties Zemes ass slīpumam, mums uz Zemes ir dažādi gadalaiki. Astronomiski šie gadalaiki nomainās brīžos, kad Zemes ass attiecībā pret Sauli ir visslīpāk (saulgrieži) un vienā no diviem laika momentiem, kurā Saules diska centrs šķērso debess ekvatoru virzienā no debess sfēras vienas puslodes uz otru puslodi (ekvinokcija). Ziemas saulgrieži ir ap 21. decembri, vasaras saulgrieži – ap 21. jūniju. Pavasara ekvinokcija ir ap 20. martu, un rudens ekvinokcija – ap 23. septembri.

Tāpat Mēnesim ir liela nozīme dzīvībai piemērotu apstākļu nodrošināšanai uz Zemes. Ja Mēness nebūtu, Zemei visdrīzāk nebūtu konstantas ass (teorija nav pilnībā pierādīta), kā tas ir Marsam. Šādā gadījumā uz Zemes nevaldītu pastāvīgi laika apstākļi – pašreizējie polārie apvidi neilgā laikā nokļūtu tropos un ekvatoriālie apvidi – tuvu poliem. Šādos apstākļos mums pazīstamās augstākās dzīvības formas uz Zemes nespētu attīstīties.

Zemes ass slīpumam palielinoties, piemēram, līdz 35°, notiktu sekojošais:
• īsākas ziemas un garākas vasaras teritorijās, kas atrodas lielākos platuma grādos (arī Latvijā);
• Latvijā būtu nezūdoša dienas gaisma („baltās naktis”) vasarā un ļoti, ļoti īsas dienas ziemā;
• uz Zemes izmainītos teritorijas, kur ir tropu un ļoti karsts klimats un otrādi – izmainītos aukstuma skartās teritorijas;
• polārie apgabali ar ledājiem tiktu pakļauti lielākai Saules ietekmei – paātrinātos to kušana;
• pateicoties lielākiem klimatiskiem kontrastiem, pastiprinātos vētru un orkānu darbība uz Zemes.

Trešais neticamais stāsts par Zemi.

Kas notiktu, ja Zemes magnētiskie poli mainītos vietām?

Zemes magnētiskam laukam ir svarīga loma planētas dzīvē. Magnētiskais lauks rada specifisku kosmisko telpu apkārt Zemei (magnetosfēra), kas atvaira lielu daļu Saules vēja daļiņu.

Zemes magnētisko lauku rada Zemes mantijas šķidrais augšējais slānis, kurā siltums rada konvekcijas plūsmu. Tādējādi šajā mantijas slānī rodas spēcīga elektriskā strāva, kas rada magnētisko lauku. Konvekcijas plūsma mantijā ir haotiska un tā periodiski mainās. Rezultātā vidēji ik pēc 700 000 gadiem notiek Zemes magnētiskā lauka reversija (apvērsums).

Šobrīd esošie magnētiskie poli savās vietās jau atrodas vairāk nekā 750 000 gadus un pasaules zinātnieku aprindās pastāv bažas, ka polu maiņa var notikt salīdzinoši tuvā nākotnē (tuvākajos 1 000 gados). Pirms 150 gadiem ir uzsācies process, kad Zemes magnētiskais lauks kļūt vājāks un pēdējā laikā šī tendence paātrinās. Šobrīd Zemes magnētiskais lauks ir pavājinājies par 10 -15 %.

Zemes magnētiskajiem poliem mainoties vietām, notiktu sekojošais:
• kādu brīdi Zeme būtu bez (vai arī tas būtu būtiski pavājināts) aizsargājošā magnētiskā lauka;
Zeme saskartos ar daudzām “magnētiskā kūleņa” izraisītām tehnoloģiskām sekām (elektronika, elektroapgāde, sakari, kosmosa tehnoloģijas …);
• Planētas iedzīvotāji un visa dzīvā daba būtu spiesta pielāgoties jauniem dzīves apstākļiem.

Ziņas izveidotas 434

18 komentāri par “Neticamie notikumi ar planētu Zeme

  1. Atbilde Tabikam.
    Maksimālais ūdens līmenis, kas varētu rasties, ja izkustu viss pasaules ledus Arktikā un Antarktīdā būtu 66 m virs patreizējā okeāna līmeņa.
    Līdz 30 m līmenim NeoGeo ir sagatavotis 3 rakstus (10 m, 20 m, 30 m).
    Par 30 m – http://neogeo.lv/?p=2770
    Turinājums sekos….

  2. Šogad papildus novērotās anomālijas iespējams saistībā ar šo tēmu

    – Magnētiskās anomālijas

    Исчезновение южного полюса и магнетронный взрыв (01.05.10)
    http://www.vseneprostotak.ru/2010/05/ischeznovenie-juzhnogo-poljusa-i-magnetronnyj-vzryv/comment-page-1/

    Новый континент или океан. Иркутские ученые обнаружили аномалию на Байкале (11.08.10)
    http://www.vseneprostotak.ru/2010/08/novyiy-kontinent-ili-okean-irkutskie-uchenyie-obnaruzhili-anomaliyu-na-baykale/

  3. Svaigs cepums!

    Ученые прогнозируют новую серию магнитных бурь
    http://www.vseneprostotak.ru/2010/08/uchenyie-prognoziruyut-novuyu-seriyu-magnitnyih-bur/

    На Солнце утром 18 августа произошел один из крупнейших в этом году выбросов вещества.
    http://www.vseneprostotak.ru/2010/08/zaregistrirovan-krupnyiy-vyibros-veshhestva-iz-zapadnogo-polushariya-solntsa/#more-8915

  4. Bites ir elektromagnētiskā piesārņojuma indikators. Navigācijā tās izmanto Zemes magnētiskā lauka starojumu.

    Alberts Einšteins teicis: «Ja bites pazustu no Zemes virsas, cilvēce pastāvētu vēl tikai četrus gadus.

    http://www.ekozeme.lv/apkartne/bisu-klusa-aiziesana

    Lietuva:(19.08.10)
    Andrei: Я содержу пчел в Литве, сильно сомневаюсь что причиной исчезновений пчел есть мобильная связь. Пчелы исчезают по районам, а не по местам где расположены вышки мобильной связи. В Литве в прошлом году начали вымирать пчелы с Мажейского района. Самое интересное в том что пчелы оставляют улей и мед и куда то пропадают всей семьей. Никто не может обьеснить причину. Среди пчеловодов ходит такая шутка, что пчелы покидают ету планету ))))).

    Krievija: (19.08.10)
    http://www.vseneprostotak.ru/2010/08/massovo-ischezayut-medonosnyie-pchelyi/

  5. Vel viens pierādījums iespējamajai zemes magnētisko polu maiņai
    – В течение последних нескольких лет компас стал ненадежным инструментом, и в последнее время расхождения в его показаниях стали очень экстремальными. У многих животных и насекомых есть биологический компас, регистрирующий во время миграций место, куда этот компас направлен, и когда предпринимается обратное путешествие, они полагаются на эту память, которая должна вести их назад.
    http://www.delfi.lv/news/world/accidents/jaunzelandes-piekraste-izmetusies-73-vali.d?id=33651823 (20.08.10)

  6. >Flaijers – nuja, dzeltenas ziņu lapas ir tie uzticamākie informācijas avoti 😀 Labāk palasi http://www.membrana.ru vai kaut ko tamlīdzīgu.
    Magnētisko polu inversija netālā nākotnē ir pat ļoti ticama lieta, bet dzeltenajā presē minētajam ar to nav nekāda vai gandrīz nekāda sakara. Bites savā sugas pastāvēšanas laikā ir pārdzīvojušas desmitiem ja ne simtiem šādu inversiju, ja kas.

  7. I have observed that in the world these days, video games include the latest popularity with kids of all ages. Periodically it may be extremely hard to drag the kids away from the games. If you want the best of both worlds, there are plenty of educational games for kids. Great post. gfadbcdcecafadgf

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ierakstiet savu meklējamo atslēgvārdu vai frāzi un nospiediet taustiņu Enter, lai meklētu. Nospiediet taustiņu Esc, lai meklēšanu atceltu.

Atpakaļ uz augšu