Ģeogrāfiskie centri. Ievads

Ģeogrāfiskie centri | Neogeo.lv
Katram ģeogrāfiskam objektam uz Zemes ir savs centrs. Tā ir būtiska objekta daļa, un centri mēdz būt dažādi. Bet kā būtu, ja mēs noteiktu un uzzinātu valstu, pilsētu un pat novadu centrus?
Daudzi teiks: „Ko tur noteikt? Mēs tāpat zinām, kur tie centri ir! Latvijas centrs ir Rīga. Rīgas centrs ir Vecrīga. Liepājas centrs ir Rožu laukums”. No ekonomiskā, kultūras un administratīvā viedokļa jums ir taisnība, bet no ģeogrāfiskā – nē.

Kategorijā „Ģeogrāfiskie centri” mēs jūs iepazīstināsim ar interesantāko ģeogrāfisko objektu (valstu, valstu grupu, pilsētu un pat novadu) ģeogrāfiskajiem un smaguma centriem.

Kas ir ģeogrāfiskais centrs?

Ģeogrāfiskais centrs jeb ģeogrāfiskais viduspunkts ir aprēķināms dotajai teritorijai, ja ir zināmas tās galējo ziemeļu, dienvidu, rietumu un austrumu punktu koordinātas. Ģeogrāfiskais centrs ir punkts, kuru aprēķina kā viduspunktu starp pretējo debespušu (ziemeļu – dienvidu un austrumu – rietumu) galējiem punktiem. Lai novērstu dažādu koordinātu sistēmu atšķirības un Zemes virsmas liekuma projekcijas kropļojumus plaknē, par koordinātām vislabāk izmantot ģeogrāfiskās koordinātas.

Kas ir smaguma centrs?

Teritorijas smaguma centrs vislabāk raksturo teritorijas centru, jo ņem vērā teritorijas konfigurāciju. Jo teritorija ir kompaktāka, jo smaguma centrs ir tuvāk ģeogrāfiskajam centram. Smaguma centru var aprēķināt ar speciālām datorprogrammām, bet viena no vienkāršākajām metodēm ir izgriezt doto teritoriju no bieza papīra un atbalstīt šo figūras atveidu uz smailas virsmas (adata, zīmuļa gals), lai tas būtu līdzsvarā.

Ģeogrāfiska teritorija gan nav plakana figūra (tas sarežģī aprēķinu). Latvijas gadījumā kļūda nav pārāk liela, ja reālo figūru aizstāj ar tās projekciju plaknē – karti. Protams, ar šo līdzsvara metodi aprēķinātais smaguma centrs nevar pretendēt uz augstu precizitāti, bet jo precīzāk izgriezta papīrā dotās teritorijas kontūra un vairāk veltīts laiks līdzsvarošanai, jo augstāka precizitāte.

Vēršam jūsu uzmanību, ka NeoGeo savos ģeogrāfisko un smaguma centru aprēķinos ir izmantojis visprecīzākās pieejamās koordinātas un ar īpašu rūpību veicis visus aprēķinus. NeoGeo nebūt nevēlas apstrīdēt citu autoru iepriekš veiktos analogos aprēķinus. Tieši otrādi, NeoGeo vēlētos, lai visi, kam ir interese un iespējas – uzlabotu, apstrīdētu, piedalītos un informētu mūs par visu, kas atšķiras no mūsu aprēķiniem.

NeoGeo uzsāk akciju „Nosaki centrus”!

Vai nav interesanti noteikt savas pilsētas, novada un pagasta centrus? It īpaši, ja to nekad neviens nav veicis!!! Tas patiesi ir ļoti saistoši – būt pirmatklājējam!!! Tas nekas, ja dažkārt ir kāda neskaidrība vai kļūda. NeoGeo jums palīdzēs un konsultēs.

Kā sākt?
1. Izvēlieties jūs interesējošo teritoriju!
2. Atrodiet tās galējos punktus (Z, D, A, R)!
3. Izmantojot topogrāfiskās kartes vai GPS, nosakiet galējo punktu ģeogrāfiskās koordinātas!
4. Veiciet centru aprēķinus!
5. Atrodiet aprēķināto centru dabā pēc koordinātām!
6. Fotografējiet visus punktus un aprakstiet tos!

Jūs redzēsiet, ka atklāsiet sev ļoti daudz interesanta: apmeklēsiet vietas, kuras ir bijušas iepriekš nezināmas, paskatīsieties uz visu ar nedaudz savādāku skatu. Sūtiet visu jaunatklāto informāciju uz NeoGeo. Mēs to šeit publicēsim!

Gaidām ziņas no centru atklājējiem!!!

Uzsākot šīs tēmas attīstību, NeoGeo piedāvājam jums mūsu aprēķinus par Baltijas, Latvijas, Rīgas un Jūrmalas centriem. Tas ir tikai sākums! Mēs jums piedāvāsim vēl daudz interesanta kategorijā „Ģeogrāfiskie centri”. Kāds varētu teikt: „Kāds labums no šādu centru noteikšanas?”

Mūsu atbilde:
1. Tas vienkārši ir interesanti!
2. Tam ir iespējams arī politisks un ekonomisks labums. Vislabākais piemērs – Eiropas ģeogrāfiskais centrs, kas atrodas Lietuvā – http://www.travelnews.lv/?view=view_images&g_uid=2369&img_id=33487
3. Vai kādam nav laba ideja par to, kā varētu izmantot kādu no mūsu centriem?

Ziņas izveidotas 434

6 komentāri par “Ģeogrāfiskie centri. Ievads

  1. Latvijas centru aprēķini -http://jonins.mii.lu.lv/raksti/Lcentri.htm#A5

    dažos no viņiem ir ģeoslēpņi!

  2. Paldies martinello par komentāru.
    NeoGeo Latvijas centru aprēķins tiks ievietots mājaslapā drīz.
    NeoGeo aprēķinos Latvijas centru atrašanās vieta ir precizēta salīdzinājumā ar Jūsu avotā minēto.
    Par pamatu tam ir precīzāku karšu un robeždatu izmantošana.

  3. “Ģeogrāfiskais centrs jeb ģeogrāfiskais viduspunkts ir aprēķināms dotajai teritorijai, ja ir zināmas tās galējo ziemeļu, dienvidu, rietumu un austrumu punktu koordinātas. Ģeogrāfiskais centrs ir punkts, kuru aprēķina kā viduspunktu starp pretējo debespušu (ziemeļu – dienvidu un austrumu – rietumu) galējiem punktiem”.

    Vai tas nozīmē,ka Jūs uzskatat,ka starp pretējo debespušu 2 galējiem punktiem jānovelk līnijas (respektīvi, viena līnija, kas savieno galējo Z punktu ar galējo D punktu un otra līnija, kas savieno galējo A punktu ar galējo R punktu)un tur, kur tās krustojas, būs attiecīgās teritorijas ģeogrāfiskais centrs?

  4. Tā kā kartē Zemes liektā virsma ir attēlota projekcijā uz plakni, tad līnijas kartē nevajag vilkt.
    To var darīt tikai pēc platības mazu teritoriju gadījumos, ja izmantojat plānus, kur Zemes liekums netiek ņemts vērā.
    Viduspunkta aprēķinam vajag matemātiski saskaitīt galējo punktu koordinātas (vai nu ģeogrāfisko garumu vai platumu)un šo summu izdalīt ar 2.
    Iegūtie skaitļi arī būs ģeogrāfiskā centra koordinātas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ierakstiet savu meklējamo atslēgvārdu vai frāzi un nospiediet taustiņu Enter, lai meklētu. Nospiediet taustiņu Esc, lai meklēšanu atceltu.

Atpakaļ uz augšu