Cukurs un tā pasaule

10.02.2011 |  kategorija Tas ir interesanti  |  15 komentāri draugiem.lv

Cukurs – vērtīgs pārtikas produkts, kas nodrošina ap 50% no cilvēka organismam nepieciešamās enerģijas. Dažas karotītes cukura pie ikdienas tējas vai kafijas, pa kādai kūciņai vai smalkmaizītei, pāris konfektes dzīves saldināšanai. Tā mēs uzņemam cukuru, un mums šķiet, ka kontrole ir mūsu rokās. Tomēr viss ir krietni sarežģītāk, neredzamāk un nenojaušamāk. Vai dažkārt cukurs nespēlē ar mums kādas neredzamas spēlītes? NeoGeo.lv nolēma papētīt cik liels cukura daudzums atrodams Latvijā bieži lietotajos dzērienos. Ar cukura graudu daudzumu un svaru uzskatāmi redzams patiesais cukura daudzums katrā dzēriena iepakojumā.





Tiem, kas arvien nebaidās no vārda „cukurs”, piedāvājam īsu ieskatu cukura biznesa pasaulē.


• Cukura dzimtene ir Indija, kur tas ir radīts jau pirms daudziem tūkstošiem gadu. • Mūsdienu pasaulē cukuru ražo no divām lauksaimniecības kultūrām – cukurbietēm un cukurniedrēm. • Pasaulē ap 2/3 cukura izgatavo no cukurniedrēm, bet 1/3 – no cukurbietēm. • Cukurniedrēs ir ap 10 – 15% niedru cukura. • Cukurniedres audzē pasaules tropu un subtropu zemēs, kur ir daudz siltuma un mitruma.

• Cukurniedres novāc, mazgā, un tad no tām ekstrahē sulu. Pēc tam šo sulu attīra, lai atdalītu nogulsnes, iztvaicē, lai iegūtu sīrupu, kristalizē, lai atdalītu šķidrumu, un tad centrifugē, lai atdalītu melasi no kristāliem. Tad cukura kristāli tiek žāvēti, un tālāk tos var arī rafinēt. • Cukurbietēs cukura koncentrācija ir ap 17%. • Cukurbietes tiek audzētas pasaules mērenā klimata teritorijās – Eiropā, ASV ziemeļu štatos, Japānā.

• Pēc mazgāšanas bietes tiek sagrieztas šķēlēs, un šķēles ievirza lēni rotējošā skalotājā, kurā cukura izdalīšanai no biešu šķēlēm tiek izmantota pretēja virziena ūdens plūsma. Cukura rafinēšana ietver piemaisījumu atdalīšanu un cukura balināšanu. Balināšanai izmanto granulētu aktivēto ogli, pulverveida aktivēto ogli, jonu apmaiņas sveķus un citus materiālus. • Brazīlija, Indija, Taizeme un Ķīna kopā nodrošina 50% no kopējās pasaules cukura ražošanas, kā arī 59% no pasaules eksporta.

Arī Ņujorkas veselības departaments jūs brīdina:

VN:F [1.9.22_1171]
Raksta vērtējums: 10.0/10 (25 balsotāji)
Cukurs un tā pasaule, 10.0 out of 10 based on 25 ratings

Atslēgvārdi: ,

Iepriekšējais raksts:
Somālijas pirāti

Komentāri

  1. LapuLapu komentē:

    10.02.2011 pulkst. 19:32(#)

    Liels paldies Neogeo.lv komandai, ne tikai par šo rakstu, bet arī par visiem citiem, ļoti interesantiem pētījumiem. Attiecībā uz šo rakstu būtu interesanti uzzināt arī par ēdieniem (saldējums, hamburgeriem, čipsiem u.c., tieši salīdzinot ogļhidrātu daudzumu). Liels paldies par Jūsu darbu!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Vērtējums: +8 (no 8)
  2. Bruno komentē:

    11.02.2011 pulkst. 10:11(#)

    kas to būtu domājis…
    izrādās dzērienā “sprite”, kas liekas ir riktīga cukura/salduma masa, ir mazāk cukura nekā guttas sulā

    VA:F [1.9.22_1171]
    Vērtējums: +2 (no 2)
  3. Mikus komentē:

    12.02.2011 pulkst. 10:38(#)

    Es tikai domāju, bet vai tiešām Cukurs = Ogļhidrāti?
    Pārlieciniet mani, ka es kļūdos.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Vērtējums: -1 (no 1)
  4. NeoGeo komentē:

    12.02.2011 pulkst. 12:26(#)

    Atbilde Mikum.
    Cukura ķīmisko sastāvu Jūs varat uzzināt jebkurā enciklopēdijā enciklopēdijā.
    Piemēram Wikipedijā: http://en.wikipedia.org/wiki/Sugar
    Cukurs ir ogļhidrāts tīrā veidā.
    Saldinātos dzērienos nav citu ogļhidrātu kā tikai cukurs.
    Citi pārtikas produkti, kuros ir ogļhidrāti – maize, kartupeļi, makaroni, putraimi, medus.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Vērtējums: +2 (no 2)
  5. lasītājs komentē:

    12.02.2011 pulkst. 22:32(#)

    Ar interesi lasu Jūsu lapu-visu cieņu Jūsu darītajam darbam.
    Komentārus nekad nekur nerakstu, taču šoreiz vajag.
    Lūdzu, izvairieties no lieka dramatisma – esat izvēlējušies mērvienībai MAZOS cukura graudus kas ir 2,1 grams nevis visiem zināmos “standarta” cukura graudus kas ir 3,5 grami.
    “Vidēji aritmētiskajam latvietim” vislabāk saprotamam būtu 10 gramu tējkarotes – arī tas sanāktu iespaidīgi.
    Piemēram, rīta “datoriķa” kafijas krūze (uz puslitru) ar sulas sanāk ar 7!!!! tējkarotēm cukura.
    Ar cieņu un veiksmi vēlot,
    Renārs

    VA:F [1.9.22_1171]
    Vērtējums: +4 (no 4)
  6. Derglis komentē:

    13.02.2011 pulkst. 09:18(#)

    NeoGeo, vai arī jūsu portāls ir sācis spamerus algot?

    TVNet
    es Šodien 01:02
    Tieši šonedēļ par krāsainiem dzērieniem tikai citā skatījumā bija rakstīts arī šeit http://xr.com/3tiy

    Ļoti pazīstams apmaksāta komentāra rokraksts ar viltus linku. Fuj.
    Norāde uz rakstu citā portālā jau nav nekas slikts, bet tad labāk atklātā tekstā, jo īssaites parasti aizved uz komerctekstiem vai vēl sliktāk. Dažreiz joka pēc pārbaudu ar DrWeb un biju pārsteigts, ieraugot NeoGeo galā.
    Ja tas ir bez portāla svētības, vienkārši kāda muļķa darbs, tad atvainojos… bet muļķis jau neies tāpat vien pūlēties īssaiti taisīt.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Vērtējums: -2 (no 2)
  7. Es Pats komentē:

    13.02.2011 pulkst. 22:15(#)

    Visā’sajā pētījumā nav ņemta vērā vienkārša lieta – šajos dzērienos nav ne smakas no cukurbiešu vai cukurniedru cukura.
    Tā vietā dzērienos tiek lietots par cukuru daudz saldākais un mākslīgi sintezētais fruktozes sīrups.

    Interesenti var sīkāk iepazīties kaut vai sākot no šejienes:
    http://www.onkulis.com/2010/08/11/cukurs-un-fruktoze/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Vērtējums: 0 (no 2)
  8. Gukso komentē:

    13.02.2011 pulkst. 23:11(#)

    Intereses pēc nopirku dažus no šiem dzērieniem un izlasīju to sastāvu.
    Ja iepriekšējais komentētājs (Es Pats) apgalvo, ka saldums nāk no fruktozes sīrupa, tad kāpēc šo dzērienu sastāvā tiešām ir rakstīts cukurs, bet nevis fruktoze?
    Vai ražotājs vēl bez pārsaldināšanas mūs arī māna?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Vērtējums: +1 (no 1)
  9. Stanga komentē:

    14.02.2011 pulkst. 09:53(#)

    Fruktoze ir viens no izplatītākajiem cukura paveidiem (galvenie veidi ir saharoze, laktoze, fruktoze) –> http://en.wikipedia.org/wiki/Sugar

    VA:F [1.9.22_1171]
    Vērtējums: 0 (no 0)
  10. Persiks komentē:

    15.02.2011 pulkst. 12:48(#)

    Jaizdzer vēl 1 glāze ūdens.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Vērtējums: +2 (no 2)
  11. Mindspread komentē:

    22.02.2011 pulkst. 14:51(#)

    cukurs ir barotne kaitīgajai puvuma mikroflorei.
    šie mikrobi palielina slodzi aizkunģa dziedzerim,
    tiek sabojāts dabiskais garšas aparāts un cilvēks
    kļūst par cukura narkomānu. organisms pats glikozi
    vairs neizstrādā, bet gaida to gatavā veidā.

    * traucē dziedzeru, īpaši aizkunģa dziedzeru darbību
    * vitamīnu, minerālvielu deficīts
    * kaulos un zobos traucē normālu kaļķa un fosfora maiņu
    * zarnās nenotiek B grupas vitamīnu un pretvēža vielu sintēze
    * skāba reakcija asinīs
    * noārda nervu šūnas
    * baro vēža šūnas
    * vājina imunsistēmu
    * samazina biolaukus
    * izjauc normālu vielmaiņu
    * alerģijas, ādas slimības
    * disbakterioze, pūšana zarnās
    * sadzīves narkomānija

    maz ir to vainu,kur cukurs nav vainīgs, ja nu vienīgi ķieģeļa uzkrišana uz galvas.
    bet arī šīs vainas sekas vieglāk ārstet, ja cukuru nelieto.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Vērtējums: +3 (no 3)
  12. Berzins komentē:

    27.02.2011 pulkst. 21:08(#)

    Sveiki! Gribēju uzzināt cik ir cukura dienas devas augšējā norma. Attiecīgi – sālim tā ir 3 grami dienā. Cik tā ir cukuram ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Vērtējums: 0 (no 0)
  13. NeoGeo.lv komentē:

    27.02.2011 pulkst. 22:21(#)

    Atbilde Berzinam.
    Cilvēkam uzturā ir jālieto tik daudz cukura, lai ar tā palīdzību organismā nonāktu ne vairāk kā desmit procentu no visām diennakts kalorijām.
    Diennakts norma vīrietim ir aptuveni 2400 kilokalorijas, bet maksimālais cukura daudzums nedrīkst pārsniegt 60 gramus dienā (12 tējkarotes). Sievietēm, kurām vidējā norma ir aptuveni 2000 kaloriju, maksimālā cukura norma būs mazāka — 50 gramu (10 tējkarotes).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Vērtējums: 0 (no 0)
  14. Oto komentē:

    02.03.2011 pulkst. 22:32(#)

    >Es Pats

    Jā, jā un “laktozes nepanesība” ir populāra problēma. Nevajag jau citu valstu datus projicēt uz šejieni. Eiropā atšķirībā no ASV cukura nozare tiek lobēta. ASV ierobežojumi uz cukura patēriņu noveda pie koncentrētā fruktozes sīrupa, kas cenas ziņā ir dārgāks, bet nodokļi mazāki. Nav nekā diži laba tīrā cukurā (saharoze), bojā zobus un tam ir pārak augsts glikēmiskais indekss(strauji paceļas cukura līmenis asinīs). Tad jau labāka ir fruktoze, ideāli glikoze. Tādos apjomos kā tiek lietots cukurs ir pilnīgi lieki.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Vērtējums: 0 (no 0)
  15. skabarga komentē:

    23.03.2011 pulkst. 00:44(#)

    Palasot, secinu, ka dažiem ir pavisam tumša bilde, ja runā par cukuru.
    Diezin kāpēc uzskatam, ka tā pati fruktoze ir nekaitīga? Pat veselīga? Tāpēc ka nāk no dabas?
    Muļķibas.
    Iesaku šo, sekojošo video – 1.5 stundu gara lekcija, lai izmestu tādas muļķigas domas no galvas. Bet iesaku iesaku noskatīties pilnībā, nevis atstāt pusratā … :
    http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

    VA:F [1.9.22_1171]
    Vērtējums: +1 (no 1)

Pievienot komentāru


Visas tiesības aizsargātas © 2013 NeoGeo.lv

kontakti: info@neogeo.lv

RSS plūsma – Raksti un Komentāri

Read previous post:
Somālijas pirāti

Somālijas pirāti Kāpēc mūsdienās tieši Somālijā tik plaši atdzimis jūras laupīšanas veids?

Close

Atbalstām: octa,
cukursaldi.lv