Banka Itālijā kā nodrošinājumu aizdevumam pieņem sieru

Ja jūs ņemtu aizdevumu mājokļa iegādei, jūs varat piedāvāt savu māju kā ķīlu bankai. Ja jūs nevarētu veikt maksājumus, banka atņemtu jūsu māju, lai atgūtu zaudējumus. Ja jūs būtu lauksaimnieks, jūsu ķīla varētu būt zeme, traktori vai kombaini, kas nepieciešami jūsu uzņēmējdarbības veikšanai. Tā tas strādā visā pasaulē.

Taču viena banka Itālijā pieņem garda, asa un vērtīga siera rituļus kā nodrošinājumu savam izsniegtajam aizdevumam. Tas varētu šķist dīvaini, taču šī prakse nav unikāla pasaulē, kad kā ķīla tiek izmantoti neparasti priekšmeti.

Kāpēc viena Itālijas banka kā nodrošinājumu paļaujas uz Parmas siera (Parmigiano-Reggiano) rituļiem?

Uzziņai:


Parmas siers jeb parmidžāno (itāļu: Parmigiano-Reggiano) ir no govs piena gatavota ļoti cietā siera šķirne. To parasti pasniedz rīvētā veidā ar pastas ēdieniem, zupām, rizoto, salātos, saldajos ēdienos vai ēd atsevišķi. Parmas sieru uzskata par "sieru karali". Sieru gatavo Parmas, Redžo Emīlijas, Boloņas, Modēnas un Mantujas provincēs, Itālijā. Saskaņā ar Eiropas likumiem Eiropas Ekonomikas zonā par Parmas sieru uzskatāms vienīgi oriģinālos Itālijas reģionos izgatavotais siers. Ārpus šiem Itālijas reģioniem ražotie līdzīgie sieri, ir pazīstami ar nosaukumu parmezāns, taču tie nav salīdzināmi ar īsto Parmas sieru.
Parmas siers, kurš ražots Itālijā. Attēls: https://lv.wikipedia.org/wiki/Parmas_siers#

Ja jūs būtu maza uzņēmuma īpašnieks Itālijas Redžo Emīlijas provincē (viena no Itālijas provincēm valsts ziemeļrietumu daļā), jūs varētu lūgt aizdevumu bankai Credito Emiliano (dibināta 1910. gadā), kura pieņems kā nodrošinājumu aizdevumam gan tradicionālus aktīvus, gan kaut ko nedaudz neparastāku – Parmas siera rituļus.

Tā kā īsto Parmas sieru var ražot tikai dažās Itālijas provincēs, tad tas ir ļoti vērtīgs. Aptuveni 36 kg smagajiem Parmas siera rituļiem ir garšīgi asa, riekstaina un augļaina garša, un tie tiek ražoti saskaņā ar stingriem noteikumiem, kas nosaka govs uzturu, cik svaigs drīkst būt govs piens, kādas sastāvdaļas var izmantot, cik ilgi sieru var nogatavināt un citus nosacījumus. Rezultāts ir nesalīdzināma garša un liela vērtība – viena Parmas siera rituļa ​​cena var svārstīties no 900 līdz 2500 USD. Problēma ir tā, ka siera ražošana un nogatavināšana ir delikāts process. Parmas siera pilnīgai nogatavināšanai var būt nepieciešami no 12 līdz 36 mēnešiem, un pa to laiku var daudz kas noiet greizi. Nepareizos apstākļos nogatavināti sieri var svīst, burbuļot vai plaisāt. Pārāk daudz plaisu rituļa ​​ārējā daļā var sabojāt sieru. Ņemot vērā to vērtību, trauslumu un ražošanas laiku, lauksaimnieki, kas pārdod Parmas siera rituļus, bieži vien ir spiesti pārdot savus sierus pirms pilnīgas nogatavināšanas, lai iegūtu nepieciešamo naudas pieplūdumu ražošanas turpināšanai. Siera ražošanā tiek ieguldīts daudz laika un pūļu, un, ja lauksaimniekam ir slikts gads, viņam, iespējams, nebūs citas izvēles kā vien pārdot savus siera aktīvus pirms to pilnīgas nogatavināšanas.

Un šeit noder Credito Emiliano bankas aizdevums pret siera ķīlu!

Lauksaimnieki piegādā bankai savus Parmas siera rituļus apmaiņā pret aizdevumiem 70 – 80 % apmērā no rituļu kopējās vērtības. Tādā veidā lauksaimniekiem ir tūlītēja piekļuve naudai, ko viņi citādi būtu ieguvuši gadu, divus vai trīs vēlāk.

Credito Emiliano banka ir uzbūvējusi speciāli aprīkotas telpas Parmas siera galīgai nogatavināšanai. Tur 300 000 siera rituļu tiek nogatavināti rūpīgi kontrolētā vidē, un eksperti tos regulāri pārbauda, ​​lai novērtētu siera kvalitāti. 

Parmas siera rituļi, kuri uzglabājas Credito Emiliano bankā. Avots: https://en.wikipedia.org/wiki/Credito_Emiliano#

Statistika liecina, ka ārpus Credito Emiliano bankas telpām uzglabātiem Parmas siera rituļiem aptuveni 10 % siera tiek bojāti vides kaitējuma dēļ, kas ir diezgan ievērojams daudzums, ņemot vērā to vērtību un ilgo nogatavināšanas periodu. Credito Emiliano bankas speciālajās telpās bojājas tikai aptuveni 1 % siera. 

Lauksaimniecība ir ārkārtīgi svārstīga nozare, īpaši Itālijā, kur lielākā daļa saimniecību ir mazi un vidēji uzņēmumi. Lielākā daļa šo ģimeņu uzņēmumu gadsimtiem ilgi ražo sieru un lepojas ar to, ko dara, pretojoties kļūšanai par daļu no lielākām korporācijām. Credito Emiliano banka savu iespēju robežās palīdz Itālijas Parmas siera ražotājiem.

Šī Itālijas banka varētu šķist dīvaina institūcija, taču arī citas bankas pasaulē dažkārt ir pieņēmušas unikālus nodrošinājuma veidus. Bija gadījumi, kad bankas pieņēma viskiju kā nodrošinājumu daudzu to pašu iemeslu dēļ, kāpēcCredito Emiliano pieņem sieru: viskijam laika gaitā jānobriest, tas ir jutīgs pret vidi un tam arī var būt diezgan liela vērtība. Cita banka Honkongā pieņem dizaineru rokassomas. Citas bankas pieņem kā ķīlu tīrasiņu zirgus. Galu galā visu, kas saglabā vērtību un ko var viegli realizēt ar pieaugošu vērtību, var izmantot kā nodrošinājumu aizdevumam. Vienkārši dažas bankas šīs prasības interpretē nedaudz elastīgāk nekā citas.

Posts created 516

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top