Cukurs un tā pasaule

Cukurs – vērtīgs pārtikas produkts, kas nodrošina ap 50% no cilvēka organismam nepieciešamās enerģijas.

Dažas karotītes cukura pie ikdienas tējas vai kafijas, pa kādai kūciņai vai smalkmaizītei, pāris konfektes dzīves saldināšanai. Tā mēs uzņemam cukuru, un mums šķiet, ka kontrole ir mūsu rokās. Tomēr viss ir krietni sarežģītāk, neredzamāk un nenojaušamāk.
Vai dažkārt cukurs nespēlē ar mums kādas neredzamas spēlītes?

NeoGeo.lv nolēma papētīt cik liels cukura daudzums atrodams Latvijā bieži lietotajos dzērienos. Ar cukura graudu daudzumu un svaru uzskatāmi redzams patiesais cukura daudzums katrā dzēriena iepakojumā.















Tiem, kas arvien nebaidās no vārda „cukurs”, piedāvājam īsu ieskatu cukura biznesa pasaulē.


• Cukura dzimtene ir Indija, kur tas ir radīts jau pirms daudziem tūkstošiem gadu.
• Mūsdienu pasaulē cukuru ražo no divām lauksaimniecības kultūrām – cukurbietēm un cukurniedrēm.
• Pasaulē ap 2/3 cukura izgatavo no cukurniedrēm, bet 1/3 – no cukurbietēm.
• Cukurniedrēs ir ap 10 – 15% niedru cukura.
• Cukurniedres audzē pasaules tropu un subtropu zemēs, kur ir daudz siltuma un mitruma.


• Cukurniedres novāc, mazgā, un tad no tām ekstrahē sulu. Pēc tam šo sulu attīra, lai atdalītu nogulsnes, iztvaicē, lai iegūtu sīrupu, kristalizē, lai atdalītu šķidrumu, un tad centrifugē, lai atdalītu melasi no kristāliem. Tad cukura kristāli tiek žāvēti, un tālāk tos var arī rafinēt.
• Cukurbietēs cukura koncentrācija ir ap 17%.
• Cukurbietes tiek audzētas pasaules mērenā klimata teritorijās – Eiropā, ASV ziemeļu štatos, Japānā.



• Pēc mazgāšanas bietes tiek sagrieztas šķēlēs, un šķēles ievirza lēni rotējošā skalotājā, kurā cukura izdalīšanai no biešu šķēlēm tiek izmantota pretēja virziena ūdens plūsma. Cukura rafinēšana ietver piemaisījumu atdalīšanu un cukura balināšanu. Balināšanai izmanto granulētu aktivēto ogli, pulverveida aktivēto ogli, jonu apmaiņas sveķus un citus materiālus.
• Brazīlija, Indija, Taizeme un Ķīna kopā nodrošina 50% no kopējās pasaules cukura ražošanas, kā arī 59% no pasaules eksporta.


Arī Ņujorkas veselības departaments jūs brīdina:
httpv://www.youtube.com/watch?v=62JMfv0tf3Q

Ziņas izveidotas 471

15 komentāri par “Cukurs un tā pasaule

  1. Liels paldies Neogeo.lv komandai, ne tikai par šo rakstu, bet arī par visiem citiem, ļoti interesantiem pētījumiem. Attiecībā uz šo rakstu būtu interesanti uzzināt arī par ēdieniem (saldējums, hamburgeriem, čipsiem u.c., tieši salīdzinot ogļhidrātu daudzumu). Liels paldies par Jūsu darbu!

  2. kas to būtu domājis…
    izrādās dzērienā “sprite”, kas liekas ir riktīga cukura/salduma masa, ir mazāk cukura nekā guttas sulā

  3. Atbilde Mikum.
    Cukura ķīmisko sastāvu Jūs varat uzzināt jebkurā enciklopēdijā enciklopēdijā.
    Piemēram Wikipedijā: http://en.wikipedia.org/wiki/Sugar
    Cukurs ir ogļhidrāts tīrā veidā.
    Saldinātos dzērienos nav citu ogļhidrātu kā tikai cukurs.
    Citi pārtikas produkti, kuros ir ogļhidrāti – maize, kartupeļi, makaroni, putraimi, medus.

  4. Ar interesi lasu Jūsu lapu-visu cieņu Jūsu darītajam darbam.
    Komentārus nekad nekur nerakstu, taču šoreiz vajag.
    Lūdzu, izvairieties no lieka dramatisma – esat izvēlējušies mērvienībai MAZOS cukura graudus kas ir 2,1 grams nevis visiem zināmos “standarta” cukura graudus kas ir 3,5 grami.
    “Vidēji aritmētiskajam latvietim” vislabāk saprotamam būtu 10 gramu tējkarotes – arī tas sanāktu iespaidīgi.
    Piemēram, rīta “datoriķa” kafijas krūze (uz puslitru) ar sulas sanāk ar 7!!!! tējkarotēm cukura.
    Ar cieņu un veiksmi vēlot,
    Renārs

  5. NeoGeo, vai arī jūsu portāls ir sācis spamerus algot?

    TVNet
    es Šodien 01:02
    Tieši šonedēļ par krāsainiem dzērieniem tikai citā skatījumā bija rakstīts arī šeit http://xr.com/3tiy

    Ļoti pazīstams apmaksāta komentāra rokraksts ar viltus linku. Fuj.
    Norāde uz rakstu citā portālā jau nav nekas slikts, bet tad labāk atklātā tekstā, jo īssaites parasti aizved uz komerctekstiem vai vēl sliktāk. Dažreiz joka pēc pārbaudu ar DrWeb un biju pārsteigts, ieraugot NeoGeo galā.
    Ja tas ir bez portāla svētības, vienkārši kāda muļķa darbs, tad atvainojos… bet muļķis jau neies tāpat vien pūlēties īssaiti taisīt.

  6. Intereses pēc nopirku dažus no šiem dzērieniem un izlasīju to sastāvu.
    Ja iepriekšējais komentētājs (Es Pats) apgalvo, ka saldums nāk no fruktozes sīrupa, tad kāpēc šo dzērienu sastāvā tiešām ir rakstīts cukurs, bet nevis fruktoze?
    Vai ražotājs vēl bez pārsaldināšanas mūs arī māna?

  7. cukurs ir barotne kaitīgajai puvuma mikroflorei.
    šie mikrobi palielina slodzi aizkunģa dziedzerim,
    tiek sabojāts dabiskais garšas aparāts un cilvēks
    kļūst par cukura narkomānu. organisms pats glikozi
    vairs neizstrādā, bet gaida to gatavā veidā.

    * traucē dziedzeru, īpaši aizkunģa dziedzeru darbību
    * vitamīnu, minerālvielu deficīts
    * kaulos un zobos traucē normālu kaļķa un fosfora maiņu
    * zarnās nenotiek B grupas vitamīnu un pretvēža vielu sintēze
    * skāba reakcija asinīs
    * noārda nervu šūnas
    * baro vēža šūnas
    * vājina imunsistēmu
    * samazina biolaukus
    * izjauc normālu vielmaiņu
    * alerģijas, ādas slimības
    * disbakterioze, pūšana zarnās
    * sadzīves narkomānija

    maz ir to vainu,kur cukurs nav vainīgs, ja nu vienīgi ķieģeļa uzkrišana uz galvas.
    bet arī šīs vainas sekas vieglāk ārstet, ja cukuru nelieto.

  8. Atbilde Berzinam.
    Cilvēkam uzturā ir jālieto tik daudz cukura, lai ar tā palīdzību organismā nonāktu ne vairāk kā desmit procentu no visām diennakts kalorijām.
    Diennakts norma vīrietim ir aptuveni 2400 kilokalorijas, bet maksimālais cukura daudzums nedrīkst pārsniegt 60 gramus dienā (12 tējkarotes). Sievietēm, kurām vidējā norma ir aptuveni 2000 kaloriju, maksimālā cukura norma būs mazāka — 50 gramu (10 tējkarotes).

  9. >Es Pats

    Jā, jā un “laktozes nepanesība” ir populāra problēma. Nevajag jau citu valstu datus projicēt uz šejieni. Eiropā atšķirībā no ASV cukura nozare tiek lobēta. ASV ierobežojumi uz cukura patēriņu noveda pie koncentrētā fruktozes sīrupa, kas cenas ziņā ir dārgāks, bet nodokļi mazāki. Nav nekā diži laba tīrā cukurā (saharoze), bojā zobus un tam ir pārak augsts glikēmiskais indekss(strauji paceļas cukura līmenis asinīs). Tad jau labāka ir fruktoze, ideāli glikoze. Tādos apjomos kā tiek lietots cukurs ir pilnīgi lieki.

  10. Palasot, secinu, ka dažiem ir pavisam tumša bilde, ja runā par cukuru.
    Diezin kāpēc uzskatam, ka tā pati fruktoze ir nekaitīga? Pat veselīga? Tāpēc ka nāk no dabas?
    Muļķibas.
    Iesaku šo, sekojošo video – 1.5 stundu gara lekcija, lai izmestu tādas muļķigas domas no galvas. Bet iesaku iesaku noskatīties pilnībā, nevis atstāt pusratā … :
    http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ierakstiet savu meklējamo atslēgvārdu vai frāzi un nospiediet taustiņu Enter, lai meklētu. Nospiediet taustiņu Esc, lai meklēšanu atceltu.

Atpakaļ uz augšu